top of page

Vad är Escape Games och Escape Rooms? Allt du behöver veta

Uppdaterat: 9 jan. 2020

Undrar du vad Escape Rooms och Escape Games är? Läs vår guide nedan så har du snart full koll på dessa roliga lekar.


Vad är Escape Rooms eller rymningsspel?

Escape Rooms är en slags äventyrsspel där man jobbar i lag för att lösa utmaningar och kluriga uppgifter. Lagen kan variera mellan 2-12 personer.

För det mesta är det en lokal inredd och framtagen för event med tema Escape Game. Ofta finns det flera Escape Rooms inredda på samma ställe och gärna med olika teman.

När man väl är inlåst i rummen ska man leta efter ledtrådar och pussel man ska lösa för att få fler ledtrådar. Till slut har man så mycket info så att man kan ta sig ut ur rummet genom ett lösenord eller kod.


Inne i rummet är det ganska stressigt då du skak hinna ut innan tiden är ute. Vanligtvis är tidsgränsen 60 minuter. Är ditt lag duktigt kan ni komma med på topplistan över de snabbaste för just det escape rummet.

Man brukar också ta bilder på laget och dela det på sociala medier för att visa att man var där och för att de som har escape rummet vill locka andra kunder dit.

De olika Escape Room koncepten har olika teman för att sticka ut i mängden och för att differentiera sig mot sina konkurrenter. Coolast tema vinner långväga besökare.

Alice I underlandet är t ex ett bra tema om din målgrupp är vuxna som växte upp med Disney versionen av filmen. Även Sherlock Holmes är ett mycket populärt tema när det gäller Escape Rooms TV-serier som t ex Breaking Bad


Escape Games är samma sak som Escape Rooms men du gör det själv och istället för ett specialdesignat rum så gör du det i ett rum hemma eller i en vanlig festlokal. Det går också utmärkt att göra ett Escape Game utomhus i en park eller skog.


Även om det är roligt åka till ett Escape Room på en eventlokal så är det mycket smidigare att göra själv hemma. Du behöver inte åka någonstans och du behöver inte betala per person samt du behöver inte passa en tid när rummet ska vara ledigt. Du har full kontroll och sparar både tid och pengar på att göra ett egen Escape Room hemma.


Fördelarna med att göra ett eget Escape Game och Escape Room hemma
Nu när du vet vad Escape Rooms och Escape Games, blir det lättare att förklara fördelarna med att spela Escape Games hemma.


Det är billigare

De flesta Escape Rooms tar betalt per spel och priset varierar lite hur många man är men man kan räkna med att betala mellan 800 kr och 3000 kr för en timmes spel i ett Escape Room. Är man många i ett lag brukar det bli en lägre kostnad per person.

Som du säkert förstår så blir det ändå rätt mycket pengar för en timmes underhållning.

Jämför man detta med att göra ett eget Escape Game hemma så inser man att kan lägga pengarna på annat. Visst kostar mat och dryck samt eventuella dekorationer och ett Escape Game manus men det kostar ändå förhållandevis lite jämfört med att boka ett Escape Room i stan och sedan äta ute på restaurang.

Dessutom kan du spela escape spelet flera gånger utan att betala något extra för det. Om du t ex har flera kompisgrupper som du bjuder in till Escape Game kväll vid olika tillfällen.


Ni behöver inte förflytta er eller ta er till eller runt i stan

En stor fördel med att genomföra sitt Escape Game hemma är att ni slipper förflytta er eller ta er till ett Escape Room i stan. Ni slipper både kostnaden och ledtiden för transport och eventuell parkering.

Även det är dina vänner som bjuder till ett Escape Game så är chansen att hitta gratis parkering och kortare tid att åka till vännerna än ett Escape Room som ofta ligger central i stan där det är både dyrt och svårt att hitta parkeringsplatser.

Ni kan sätta igång spelet när ni vill och slipper passa tider

När du bokar ett Escape Room så behöver du välja tider när det dels är öppet men också när det finns lediga rum att hyra för en timmes spel. Det är ofta stor efterfrågan på de bästa tiderna och ibland får man anpassa hela sin plan för kvällen för att kunna nå tiden när det var öppet och ett rum var ledigt.

När du spelar ett Escape Game hemma kan du välja vilken tid som helst som passar alla gästerna utan att ta hänsyn till öppettider eller om någon annan har bokat rummet redan.


En rolig aktivitet för alla åldrar barn, tonåringar och vuxna

Ja Escape Games kan vara ganska krävande, men det är roligt för deltagare i olika åldrar både barn, tonåringar och vuxna. Det finns Escape Games speciellt framtagna för lite yngre barn. länk

Oavsett hur gammal du är, eller hur gamla dina barn eller vänner är så kommer alla ha roligt när du bjuder in till ett Escape Game. Du hittar bra Escape Games för olika åldrar och erfarenhet hos Escape Game experten grapevine.nu


Escape Games har många olika inriktningar och teman

Om du väljer Escape Rooms som finns i närheten där du bor så begränsas dina val av utbudet som tillhandahålls av de lokala leverantörerna. T ex om du är en “fantasy nerd” men alla Escape Rooms I närheten bara har mord och krimminal tema så blir det svår att få till något som är perfekt för dig.

Men med Escape Games är urvalet i princip obegränsat när det kommer till utbud av olika teman och inriktningar för escape spelen. Det handlar mer om att söka rätt på det spelet som intresserar dig eller dina barn mest och sedan köpa hem det och sätta ingång med lite utsmyckningar och dekorationer.

Om barnen är intresserade av Harry Potter kan du alltid köpa hem ett Escape Game som är inspirerat av trollkonster och magi i samma anda som böckerna och filmerna. Hallows är ett mycket uppskattat Escape Game med trollkonster och magi tema. Man kan också skapa egna Escape Games med säsongtema tex Jul, Midsommar, Påsk och självklart Halloween.


Du behöver inte sätta en tidsgräns på 60 minuter

Att ha begränsad tid och en klocka som räknar ner från 60 minuter kan vara både kul och för somliga för stressande. Vid stress kan somliga deltagare bli på dåligt humör och få utbrott. Hemma kan du välja att ta bort tidsstressen och tidsaspekten i spelet och få ett lugnare Escape Game som gör att barnen inte tappar humöret när de ska ha roligt.

När du själv styr ditt Escape Game kan du vid behov ge barnen mer tid än 60 minuter så att alla kommer ut som vinnare och inte arga för att ha misslyckats.

Eller så tar bort hela tidsaspekten och timern från leken och låter grupperna lösa utmaningarna och problem i lugn och ro för att ta sig ut ur rummet. Du hittar mer om Escape Games här


Få ut det roliga ur Escape Rooms på det bekvämaste sättet

Så vad är Escape Rooms egentligen? De är väldigt roliga lekar för dig och dina vänner tillsammans lösa problem och pussel genom logik och genom att prova sig fram tills man lyckas.


Det finns ett stort utbud av Escape Games så helt klart kan ni hitta något som passar dig och din grupp det är bara att leta och ni kommer att finna ett bra Escape Game att göra hemma.


Så passa på redan nu och se vilket Escape Game som du tror passar till dina barn och nästa kalas. Här hittar du alla Grapevines Escape Games.


90 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Barnkalas i Malmö

är en rolig och minnesvärd upplevelse för alla inblandade. Men det kan vara svårt att hitta den rätta aktiviteten för en grupp barn mellan 10-13 år. Oavsett om det är vår, sommar eller vinter finns de

Comments


bottom of page